Van Houten

Tuinontwerp, Aanleg & Advies

06 1405 0023

Tuinonderhoud

Uw tuin tijdens de vakantie onderhouden?

Misschien gaat u binnenkort op vakantie. Tijdens uw vakantie verdient uw tuin natuurlijk ook aandacht. U zit er natuurlijk niet op te wachten na een uitgeruste vakantie uw tuin weer op orde te maken.

De volgende werkzaamheden kunnen we voor u uitvoeren tijdens uw vakantie:

  • Gazon - maaien / graskanten steken / besproeien bij droogte / bemesten / onkruid in gazon bestrijden
  • Borders - onkruid verwijderen / uitgebloeide planten terugsnoeien / besproeien bij droogte / bemesten
  • Hagen - snoeien van hagen, bolvormen, leivormen etc. / bemesten
  • Potten en bakken op terras - water geven/bemesten
  • Bestrating - onkruidbestrijding
  • Vijver - waterniveau controleren, vissen verzorgen, zuurstofpeil controleren en fonteinen in/uitschakelen
  • Controle van alle beplanting - bestrijden van ziekten en plagen.
Vakantieonderhoud (1)

Uw tuin tijdens de vakantie laten onderhouden?

Van Houten Tuinontwerp & Advies kan uw tuin tijdens uw vakantie onderhouden. Vul dan dit contact-formulier in en ik neem dan binnen één werkdag contact met u op om vrijblijvende afspraak te plannen. 

Hagen knippen

Steeds meer mensen kiezen voor een groene haag als erfscheiding. Prachtig, maar op tijd knippen is nodig om je groene erfafscheiding compact en goed in model te houden. Anders zal de haag de tuin in groeien en de andere planten steeds minder ruimte gunnen. Een te hoge haag haalt bovendien het zonlicht uit de tuin.

Bomen (1)

Wanneer snoei je een haag?

Het is een algemene regel dat je met het knippen van de meeste hagen het best kunt wachten tot de langste dag van het jaar. Rond die tijd heeft de plant de sterkste groei gehad en op deze manier volstaat één knipbeurt. Na half september knippen is voor hagen niet zo’n goed idee meer. Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat geknipt zijn zien ze er de hele winter houtig uit.

Hoe vaak snoei je een haag?

Haagplanten die met één knipbeurt uit kunnen zijn bijvoorbeeld de buxus, taxus, beuk, laurier (Prunus laurocerasus), conifeersoorten en hulst. De liguster zal vaker geknipt moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken geknipt worden. Coniferen zoals Chamaecyparis en Thuja mogen nooit tot op het kale hout teruggesnoeid worden. Deze soorten hebben geen slapende knoppen en zullen dan nooit meer uitlopen. De buxus, taxus, beuk, laurier, liguster en hulst zullen altijd weer uitlopen, al worden ze tot op de stam teruggesnoeid. Je merkt dus dat je niet wakker hoeft te liggen als er bij het knippen van deze soorten iets mis gaat.Tevens is het een voorsprong voor het voorjaar, wanneer de borders schoon zijn in het najaar.

Vormsnoei van hagen

Ook lenen bovenstaande soorten zich door hun groeiwijze erg goed voor vormsnoei. Daarom waren ze vroeger erg populair in de Italiaanse en Franse tuinstijl. Vormsnoei is tegenwoordig ook weer mode. Zo'n groen gevormd ornament kan vooral in de winter een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van de hedendaagse tuin.

De hagen vakkundig laten knippen?

Heeft u geen tijd om de hagen van uw tuin zelf te knippen? Of hebt u andere vragen over het knippen van hagen? Vul dan dit contact-formulier in en ik neem dan binnen één werkdag contact met u op om vrijblijvende afspraak te plannen.

Voorjaarsbeurt

Voorjaarsbeurt

Het is voorjaar! De tuin begint weer kleur te krijgen. Dus de hoogste tijd voor een voorjaarsbeurt!

Tijdens de voorjaarsbeurt van de tuin worden deze werkzaamheden uitgevoerd:

  • Verticuteren gazon
  • Bemesten gazon
  • Snoeien
  • Tuin bemesten
  • Verharding schoonmaken
Voorjaarsbeurt

De voorjaarsbeurt vakkundig uit laten voeren?

Heeft u geen tijd om de voorjaarsbeurt van uw tuin zelf uit te voeren? Of hebt u andere vragen over het tuinonderhoud in het voorjaar? Vul dan dit contact-formulier in en ik neem dan binnen één werkdag contact met u op om vrijblijvende afspraak te plannen.

Tuin bemesten

In de ideale situatie bemest u de tuin in het voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) en in het najaar (september/oktober). Gebruik voor de bemesting een speciale voorjaarsmeststof. Deze bemesting zorgt ervoor dat planten weer gaan groeien, sterker worden en minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Bovendien wordt de bloei van planten bevorderd later in het seizoen.

Bemesten gazon

Voor het bemesten van het gazon geldt dezelfde regelmaat/ frequentie als voor de border. Het tuinadvies is om bemesting in het voorjaar, de zomer en het najaar uit te voeren.

Tijdens de voorjaarsbeurt van de tuin wordt er bemest met een speciale gazonmeststof die voor een snelle start van de groei zorgt, waardoor uw gazon vlug dichtgroeit en weer op kleur komt.

Ga bij het onderhoud van uw gazon volgens deze volgorde te werk: verticuteren – doorzaaien – bemesten.

26815216_1473675332755688_4469941388195151499_n

Verharding schoonspuiten

Door het vaak vochtige weer in het najaar en de winter is er een laagje groene aanslag op de verharding ontstaan. Deze groene aanslag is erg glad en niet mooi. Voor een frisse aanblik van de tuin kunt u de verharding schoonmaken met een biologisch middel tegen mos en groenaanslag. Zo hoeft u niet met chemische middelen te werken.

Snoeien

In het voorjaar hoeft niet zoveel meer te gesnoeid te worden zoals in het najaar/winter. Al zijn er toch wel wat aandachtspunten: Heesters die na juni bloeien, zoals rozen en vlinderstruiken, snoeit u in het voorjaar. Ook siergrassen en vaste planten die in het najaar niet zijn terug geknipt vanwege de sierwaarde in de winter, knipt u in het voorjaar terug. Liefst nog voordat de groei begint.

Verticuteren gazon

Verticuteren van het gazon heeft verschillende doelen: mos en oude grasresten uit de toplaag van het gazon verwijderen. Misschien nog wel belangrijker is dat de wortels van de grasplantjes worden doorgesneden. Dit bevordert de groei van jonge uitlopers van het grasplantje. Door te verticuteren wordt ook extra zuurstof in de bovenlaag gebracht. Als het gazon is geverticuteerd is het verstandig om de kale plekken die zijn ontstaan, met een snel ontkiemend grasmengsel bij te zaaien. Zo krijgt u weer een mooi dicht gazon.

Contactgegevens

Dr. Postmastraat 17
9285RG Buitenpost

T.: 06 1405 0023

E: info@vanhoutentuinontwerp.nl

 

Sponsor van:

Bel mij terug